Mångfacetterade Skatter

Hembygds-museum

Upplev byggdens historia genom byggnader, föremål och fängslande livsöden.

EN GEMENSAM KULTURSKATT

Utforska Hembyggsmuseets riks arv av byggnader och välordnade samlingar som kastar ljus över den gamla allmoge- och sockenkulturen. Djupdyk sedan i specifika utställningar som skildrar skoldagar från en svunnen tid och möt konstnären Ivar Arosenius i Äskekärrsstugan.

DET SITTER I VÄGGARNA

Historiska byggnader

I Prästalunden finns åtta historiska byggnader med bygdens minnen i väggarna. Den tidigaste byggnaden är från så tidigt som 1500-tal. Alla husen har flyttats till Prästalunden under mitten av 1900-talet.

TIDSKAPEL AV TING

Sockenkulturens skatter

Hembyggsmuseets välordnade samlingar innehåller över 2 000 katalogiserade föremål som belyser den gamla allmoge- och sockenkulturen. En mycket omfattande samling av snickarverktyg ger en god uppfattning om ”alesnickarnas” välsorterade utrustning.

Dessutom finns det specifika utställningar i en del av husen som bland annat ger inblick i hur en skoldag kunde se ut förr och i Äskekärrsstugan kan konstnären Ivar Arosenius verk upplevas.

ETT KONSTNÄRLIGT ARV

Ivar Arosenius

Ivar Arosenius föddes i Göteborg och växte upp i en borgerlig familj. Han och hans två äldre bröder hade blödarsjuka, men han var den enda som överlevde till vuxen ålder. Arosenius konstnärliga resa började redan 1895 med lektioner från en amatörmålare i Göteborg.

Därefter fick han sin första konstnärliga utbildning vid Göteborgs realläroverk. Sedermera studerade han vid Valands målarskola och Slöjdföreningens skola innan han antogs vid Konstakademien i Stockholm.

Arosenius fortsatte sin konstnärliga resa med en studieresa i Europa och deltog i utställningar i både Göteborg och Stockholm. Han gifte sig med Ida (Eva) Andrea Cecilia Adler och bosatte sig i Åby, där deras dotter Eva (kallad Lillan) föddes. Familjen flyttade sedan till Älvängen, där Arosenius avled 1909 till följd av sin blödarsjuka.

Under sina sista år i Älvängen upplevde han en lycklig och mycket produktiv period i sitt liv. Det var i Ale som han skapade flera av sina mest kända och älskade konstverk, inklusive den numera klassiska barnboken Kattresan, där hans egen dotter ”Lillan” upplever hisnande äventyr.

Efter hans död fick Arosenius konstnärligt erkännande. Han är representerad vid olika konstmuseer och har fått en högstadieskola och en gata uppkallad efter sig. Arosenius lämnade ett arv av konstverk och fortsätter att vara en betydande figur inom konstvärlden.

Besökare i museets barnhörna har möjlighet att fördjupa sig i Kattresan och andra sagor. Utställningen som helhet erbjuder en omfattande inblick i Ivar Arosenius som både privatperson och konstnär. Även om det hus där Ivar Arosenius bodde inte längre existerar, har några av dess innerdörrar, prydda med målningar av Arosenius själv, bevarats. Dessa dörrar har nyligen restaurerats och är nu utställda här på museet. Aroseniusmuseet är inhyst i Äskekärrsstugan och välkomnar besökare när gården är bemannad.