TIDSTYPISK ELEGANS

Historien om Starrkärrs-dräkten

Förgyll er bröllopsdag eller fest i Prästalunden med historisk känsla och elegans genom att hyra tidsenliga kläder. I en hembygdsdräkt är man alltid välklädd och rätt klädd vid alla tillfällen!

ETT KLÄDSAMT KULTURARV

I början av 1920-talet började två kvinnor, lärarinnan Annie Enander och konstnären Rut Svenning, att utforska gamla dräkter i Starrkärr. Deras forskning resulterade i återupptäckten och rekonstruktionen av en traditionell sockendräkt, vars elegans och hantverk beundras än idag.

STARRKÄRRSDRÄKTEN

Historien om kvinnodräkten

År 1920 började Annie Enander och Rut Svenning att leta efter rester av gamla dräkter i bygden. I byn Grunne hittade de originaltyget till en dräkt samt övriga delar. Två äldre kvinnor bekräftade att dräkten hade burits vid ett bröllop 1880 och hade rätt utseende. Med ledning av dessa rester konstruerades en dräkt som liknade den gamla så mycket som möjligt, och 1923 var de första sockendräkterna färdiga. Resultatet blev stilrent och vackert.

Kjolen vävdes av svart bomullsvarp med inslag av ull i två nyanser av rött, två nyanser av grönt, vitt och svart. Kjolen syddes med löst lagda veck i midjan. Överdelen, i västmodell, hakades fast vid kjolen och hade snörning fram med en snodd av garn, likadan som kjolens röda inslag. Dräkter av senare tillverkning är ihopsydda i midjan. Särken syddes i bomullstyg där ärmarna försågs med veck både upptill och nertill vid ärmlinningen. Både krage och manschetter pryddes med hålsöm. Förklädet syddes även det i bomull, rynkat upptill med långa knytband samt dekorerat med hålsöm både framtill och på banden. Till dräkten bars vita strumpor och svarta lågskor. Hättan i vinrött siden broderades efter en förebild från 1830-talet, med tyll och vitt broderi som tillbehör.

Det finns möjlighet för bruden att hyra vår fina Starrkärrsdräkt, som finns i två storlekar. De kostar 600 kr per dygn.

I en hembygdsdräkt är man alltid välklädd och rätt klädd vid alla tillfällen!

STARRKÄRRSDRÄKTEN

Historien om Mansdräkten

Trots omfattande efterforskningar kunde ingen äldre mansdräkt spåras i Starrkärr. I slutet av 1930-talet beslutade man därför att skapa en ny dräkt, inspirerad av tidens traditioner och de material som var tillgängliga.

Den nykonstruerade mansdräkten utformades med omsorg och detaljerad hantverksskicklighet. Dräktens väst tillverkades av samma randiga tyg som kvinnodräkten, vilket skapade en harmonisk och enhetlig estetik mellan de två dräkterna.

Till västen bär männen gula knäbyxor i mollskinn, ett slitstarkt och mjukt material som var vanligt förekommande i arbetskläder på landsbygden. Knäbyxorna är utformade för att vara både praktiska och stiliga, vilket gör dem lämpliga för både vardag och fest.

En vit skjorta, sydd i bomull, kompletterar dräkten. Skjortan har en enkel men elegant design, med en krage och manschetter som ibland dekorerades med broderi. För att ge dräkten en extra färgklick och en traditionell känsla, knyts ett rödbrokigt halskläde runt halsen.

De vita strumporna, ofta stickade i ull eller bomull, sträcker sig upp till knäna och bärs tillsammans med svarta skor.