OM FÖRENINGEN

Ett stort engagemang

Vi väcker historien till liv genom spännande evenemang, utställningar och berättelser som tar dig med på en resa genom tid och rum.

HJÄRTAT I PRÄSTALUNDEN

Starrkärr-Kilanda Hembyggdsförening bjuder medlemmar och besökare på en resa tillbaka till en svunnen tid och öppnar upp en skattkammare av kulturarv. Tillsammans bevarar vi vårt arv och skapar en framtid som är rotad i vår stolta historia.

I HISTORIENS TJÄNST

Starten & Uppdraget

Vår förening såg dagens ljus den 4 oktober 1937 och grundades enligt stadgarna § 1 med ett tydligt syfte: Att inom Starrkärrs och Kilanda socknar aktivt arbeta för att bevara och vårda våra historiska skatter. Det inkluderar fasta fornlämningar och lösa fornfynd, fornminnen, gamla hustyper, historiska husgeråd och redskap – allt som kastar ljus över traktens rika kulturhistoria.

VISIONÄRA FÖREGÅNGARE

Den första styrelsen

Dessa fyra personer bildade Starrkärrs Fornminnesförenings Interimsstyrelse 1937 som senare blev Starrkärr – Kilanda Hembygdsförening 1944.

Annie Enander född 1893 var en småskollärarinna och kvinnosakskvinna, dedikerad till socialt engagemang med särskilt fokus på barn och kvinnor. Initiativtagare till projekt som Friska Flickor och banbrytare för möjligheten för kvinnor att unna sig en veckas välförtjänt husmorsvila.

David Emanuel Adiels född 1896 var ledamot i kyrko- och skolrådet. Han var även engagerad i pensionsnämnden, Starrkärrs arbetarekommun och i Nols sjukkassa.

Harry Petren född 1888 var folkskollärare. Efter att han gått i pension vikarierade runt om på skolorna i bygden.

Jonatan Larsson född 1879 var inte bara en skicklig urmakare utan även ägare av den respekterade firman J. L. Larssons Ur-makeriaffär. Han hade en framstående roll som ordförande i kommunalfullmäktige, kommunalstämman och valnämnden (södra distriktet). Dessutom tjänade han som ledamot av både kyrkorådet och skolrådet.

BYGDENS SKATT

Ett bevarat kulturarv

Museet som vi vårdar rymmer en omfattande samling på över 3000 föremål, som belyser den gamla allmoge- och sockenkulturen. I synnerhet vår snickarverktygssamling ger en inblick i den tidens välsorterade ”alesnickares” utrustning, och den är något vi är särskilt stolta över.

Dessutom hyser vi inredningar och detaljer från den kände konstnären Ivar Arosenius’ bostad i Älvängen. På andra våningen i Äskekärrsstugan finner du nu ”Aroseniusmuseet,” där vi har samlad alla de föremål vi har från hans tid.